wiele osób na samym początku pomyśli po co ??? Przecież raz na jakiś czas mi wystarczy jak odkamienie czymś tam ekspres i będzie czysty a Backflush ??? co to u licha jest brzmi jak spłukiwanie wody w toalecie :) Ano niestety takie są najczęściej stereotypy że po co, a jak już to nie wiem czym i czy rzeczywiście to wszystko jest potrzebne. Z niejednym ekspresem się już dowalczyłem rozbierając go i czyszcząc z osadów po kawie czy naprawdę sporym kamieniu. Wielu również nie zdaje sobie sprawy z tym jaki ekspres posiada i że wewnątrz jest aluminiowy bojler w którym tworzy się szary nalot i warto by było raz w roku ekspres rozebrać i nalot wyczyścić z bojlera. To wszystko składa się na smaczniejszą kawę, brudny ekspres to i kawa będzie gorsza w smaku. Że by nie było ja sam robię odkamienianie oraz backflush raz w miesiącu a następnie notuję sobie w telefonie w aplikacji "Keep" kiedy i co robiłem aby nie zapomnieć.
Odkamieniania ekspresu, lub inaczej mówiąc odwapnianie. Wapień zawarty w wodzie lubi osadzać się na wszystkim gdzie tylko woda w ekspresie przepływa, począwszy od pompy a skończywszy na uchwycie sitka w grupie. W brew pozorom potrafi dokonać dużych szkód w ekspresie Gaggia, może np. uszkodzić zawór trójdrożny lub zablokować zawór nadciśnienia OPV a na sam koniec zasyfić totalnie bojler. Im dłużej ekspres nie jest odkamieniany tym trudniej później będzie z nim walczyć.
Gaggia Selecta urwana śruba trzymająca tłoczek |
Złamana obudowa tłoczka |
Za przykład posłuży mi tutaj Gaggia Selecta Deluxe w której kamień zablokował śrubę mocującą sprężynę i tłoczek gumowy, osoba która to rozbierała zamiast wpierw odwapnić ekspres użyła tak dużej siły że połamała mosiężną śrubę trzymającą tłoczek. W tym momencie ekspres został uziemiony a samej nakrętki nie da się dokupić tylko trzeba kupić cały zaworek wkręcany do wewnątrz grupy.
Zaworek grupy do Gaggia Selecta Deluxe oraz Gaggia Deluxe |
Ten ekspres nie był nigdy odkamieniany |
Osad zakleił wszystko i chemicznie nie da się go usunąć, trzeba to zrobić mechanicznie. |
Kolejny przykład to Gaggia New Baby Dose w której użyłem do czyszczenia 100gram kwasku cytrynowego, woda płynęła z ekspresu wręcz biała. Przy tak dużym wapniu kwasek cytrynowy nie poradził sobie z czyszczeniem bojlera co widać na zdjęciach powyżej, będzie trzeba taki nalot usunąć mechanicznie szczotkami drucianymi.
Czym odwapniać ? można kupić chemiczny środek oryginalny Gaggia decalcificante w cenie 28zł plus koszty transportu na www.allegro.pl.
źródło: http://www.amazon.co.uk/Gaggia-21001682-Descaler-Decalcifier-Espresso/dp/B003FO1340
Jest on też pokazany w jednym z poradników na www.youtube.com mówiącym na temat czyszczenia i odkamieniania aluminiowego bojlera ekspresu Gaggia.
Warto się zainteresować filmem jeśli jeszcze nie mieliście okazji rozbierać i czyścić swojego ekspresu. Ja osobiście stosuję kwasek cytrynowy i jak do tej pory nie mam co na niego narzekać a zdarza mi się stosować nawet duże stężenia bo 100 gram na 2 litry wody czyli na pełny zbiornik Gaggia Classic. Rozrabiamy kwasek w zbiorniku z przefiltrowaną wodą a następnie przepuszczamy około litra przez nasz ekspres, ja raz przepuszczam trochę przez grupę i część przez rurkę od spieniania mleka w końcu tam też może osadzać się kamień. Wyłączamy ekspres na jakieś 15min i idziemy na herbatę :) trzeba dać kwaskowi trochę czasu aby mieć pewność że wszystko zostało dokładnie rozpuszczone wewnątrz. Nie należy przeginać ze zbyt długim działaniem pompy wibracyjnej, długa praca bez odpoczynku może spalić w niej cewkę. Na każdej pompie ULKA jest opisane 1min ON - 2min OFF i na INVENSYS 1min ON - 1.5min OFF.
Pozostaje jeszcze kwestia zaworu nadciśnienia OPV który bez oporu jaki stawia kawa w kolbie się nie otworzy a wypadało by przez niego też kwasek przepuścić. Możemy go rozebrać i zrobić to ręcznie lub użyć ślepego sita do baskflush aby się otworzył i przeszła przez niego woda z odkamieniaczem.
Po lewo zaślepka do sita, po prawej metalowe ślepe sito. |
Po lewej gumowa zatyczka do zatykania podwójnego sita a po prawej ślepe sito, jedno i drugie spełnia doskonale swoje zadanie czyli blokuje wylot kolby powodując otwarcie się zaworu nadciśnienia OPV. Obie te rzeczy dostaniemy w www.akcesoriabaristy.pl w zakładce Części Zamienne. Gumowa zatyczka do sita to koszt 3.10zł a metalowe ślepe sito 10.50zł i do tego 10zł za przesyłkę Inpost Paczkomat.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia odwapniania octem i tutaj muszę tego odradzić gdyż bojler zrobiony z ZnAl jest porowaty i ocet może wniknąć w nasz bojler zmieniając smak kawy, wtedy będziemy zmuszeni wymienić bojler gdyż może się okazać że nic nie da się z tym zrobić. Jeśli chodzi o kwasek to mam nowy bojler, z resztą pokazywałem jego montaż na moim blogu TUTAJ i jak do tej pory kwasek cytrynowy stosowany raz w miesiącu nie ma żadnego wpływu na smak kawy czyli że nie wnika w strukturę bojlera w przeciwieństwie do octu. Temat octu jest też poruszany w jednym z poradników w którym odradza się jego stosowanie w przypadku aluminiowego bojlera, warto go obejrzeć gdyż są tam pokazane bojlery których właściciele zapomnieli o odwapnianiu :)
Backflush, niektórzy się z tym zagadnieniem nie spotkali więc je przybliżę. Robiąc kawę po wyłączeniu przycisku otwiera się zawór trójdrożny i reszta ciśnienia wraz z kawą wędruje do zbiornika ociekowego. Za każdym razem robiąc następną kawę powstaje co raz więcej osadu w uchwycie grupy oraz wewnątrz w zaworze trójdrożnym który odbiera na siebie resztki ciśnienia. Backflush pomoże nam usunąć resztki osadów z kawy lecz będziemy do tego potrzebować kilku rzeczy.
źródło: http://www.urnexbrand.com/products/Cafiza_Espresso_Machine_Cleaning_Powder.aspx
Przede wszystkim chemia, najbardziej popularna jest środek CAFIZA lub PULY oba te środki dostaniemy na www.akcesoriabaristy.pl w zakładce Środki czyszczące/Chemia > Proszek do Czyszczenia. CAFIZA proszek 900gram koszt 47zł oraz PULY 900gram 41zł. Do tego oczywiście wspomniane wcześniej Ślepe Sito lub Zatyczka Gumowa oraz specjalna szczotka z twardym nylonowym włosem. Dostępna jest ona również na www.akcesoriabaristy.pl w zakładce Środki Czyszczące/Chemia > Szczotki i Pędzle, podstawowa szczotka to koszt 13zł lub szczotka PALLO za 49.50zł
Szczotka podstawowa z włosem nylonowym. |
Na zdjęciu widoczna szczotka podstawowa za 13zł, szczotka PALLO jest bardziej ergonomiczna i posiada na drugim końcu łyżeczkę do nabierania chemii z pojemnika oraz wymienną główkę nylonową. Można też zakupić takie podrabiane szczotki taniej na www.aliexpress.com prosto z Chin w cenie około 1.99 USD co na złotówki da max 8zł z darmową przesyłką do polski, po wejściu na stronę w wyszukiwanie wystarczy wpisać "Coffee Machine Brush Nylon"
Łyżko szczotka za 1.99USD z Aliexpress |
Łyżko szczotka z wymienną końcówką za około 4.99USD z Aliexpress |
No dobrze to skoro wszystko już mamy to zacznijmy Backflush, zakładamy ślepe sito lub wkładamy gumową zatyczkę i wsypujemy łyżeczkę chemii. Podpinamy kolbę do ekspresu i włączamy na max 10 sekund, w momencie kiedy wyłączmy rurką do zbiornika zacznie lecieć piana dosyć brudna. Powtarzamy cały proces dopóki chemia wydobywająca się z rurki zaworu trójdrożnego nie będzie całkowicie czysta. Warto wcześniej przed przystąpieniem do backflshingu odkręcić sito oraz dyfuzor i zamoczyć je w wodzie z chemią w jakimś innym naczyniu. Po wykonanym backflashingu czyścimy całą grupę dokładnie nylonowym pędzlem. Ja osobiście przy wykonywaniu backflashingu dokładam chemii drugi raz i popuszczam kolbę tak aby po włączeniu płyn przeciekał z pod uszczelki wymywa to dokładnie boki uchwytu grupy i jest mi łatwiej wyszorować wszystko nylonowym pędzlem.
Dla ułatwienia dodam jeszcze kilka filmików z www.youtube.com
Filmik powyżej pokazuje jak przeprowadzić backflush bez demontażu uchwytu sita, zaś film poniżej pokazuje jak wyczyścić grupę i zdemontować uchwyt sita.
Na koniec jeszcze jeden film na temat backflashingu, większość filmów pokazuje Cafiza lub Puly jako środek rekomendowany do Gaggia. Niestety nikt na filmach nie wspomina o ubocznym działaniu tego środka że przyspieszy on degradacje uchwytu sita, dyfuzora.
Zdjęcie mojej chemii do czyszczenia ekspresu. |
Zdjęcie mojego pudełka CAFIZA, nie jest to środek zalecany do rzeczy wykonanych z aluminium. Najwidoczniej jego żrące właściwości rozpuszczają aluminium. W tym przypadku przyspieszamy degradację uchwytu sita które jest wykonane z ZnAl. Jeśli posiadasz oryginalny dyfuzor musisz się z tym liczyć że każdy backflush będzie dodatkowo niszczył oryginalny dyfuzor. Ja zmieniłem swój na mosiężny co możesz zobaczyć TUTAJ.
Aha jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, Backflush wykonujemy w ekspresach które posiadają zawór trójdrożny. Tak więc nie piszcie do mnie pytań jak mam wykonać Backflush skoro moja Gaggia nie ma tej rurki z boku. Odpowiedz jest bardzo prosta, nie masz rurki to nie masz zaworu trójdrożnego i nie zrobisz Backflasha.
Czyszczenie bojlera - Po pewnym czasie w bojlerze ekspresu Gaggia zaczyna robić się szary osad, warto co pewien okres wyczyścić bojler wewnątrz a przy okazji rozbiórki możemy ocenić kondycję innych części w naszym ekspresie.
Po lewej bojler z osadem, zaś po prawej wyszczotkowany szczotką drucianą. |
Jeśli chodzi o usuwanie osadu z aluminiowego bojlera to najlepiej sprawdzają się szczoteczki druciane oraz szczotki druciane do elektronarzędzi. Warto się zaopatrzyć w jakieś elektronarzędzie (mini szlifierka) z marketu aby można było czyścić aluminium małą szczoteczką drucianą, ja za swoje dałem 90zł i na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Lub możemy założyć szczotkę czołową na wiertarkę, pod warunkiem iż posiadamy wiertarkę o dużych obrotach.
Duża szczotka mosiężna do szczotkowania aluminium. |
Moje szczotki ręczne oraz szczotki do elektronarzędzi. |
Mała szczoteczka jest przeznaczona do elektronarzędzi zaś dużą kupiłem za 1.5zł w jakimś Chińskim centrum handlowym i zdaje egzamin na wiertarce szybkoobrotowej. Szczotkami tymi usuniemy bez problemu osad czy kamień z bojlera. Zaś w kątowych zagięciach wewnątrz bojlera przydadzą się też takie szczotki druciane ale ręczne. W zestawie były trzy sztuki za 2.90zł też od Chińczyka :) Tak więc tanim kosztem możemy sobie zebrać kilka przydatnych narzędzi do usuwania nalotu z wewnętrznej części bojlera.
Bojler po szczotkowaniu |
Bojler po szczotkowaniu |
Demontaż dyfuzora oraz wymiana uszczelki grupy - Doprowadzając ekspres do stanu agonalnego możemy mieć problem z tymi czynnościami, długo niedemontowany dyfuzor i uszczelka potrafią wręcz przyspawać się do uchwytu grupy i po odkręceniu śrub mocujących ani drgnie.
Zacznijmy od zdemontowania dyfuzora który przywarł nam do uchwytu grupy, są na to dwa sposoby gdyż w ekspresach Gaggia występują dwa rodzaje uchwytów grupy. Zacznijmy od Gaggia Classic, odkręcamy śrubę mocującą sito a następnie dwie śruby mocujące dyfuzor. Jeśli dyfuzor się zapiekł na swoim miejscu musimy być wyposażeni w długą śrubę M5 którą wkręcamy w miejsce śruby mocowania sita.
Wypychanie dyfuzora z uchwytu grupy Gaggia |
Tak wkręcona śruba posłuży jako ściągacz, wkręcamy ją do oporu aż dojdzie do uchwytu grupy. Kiedy zaczniemy dokręcać ją kluczem zaprze się ona o uchwyt grupy i wypchnie dyfuzor do góry.
Inaczej będzie to wyglądać w Gaggia Deluxe, Gaggia Selecta Deluxe czy Gaggia Evolution, w tych modelach na środku jest komora tłoczka wraz z sprężyną i tutaj wkręcając śrubę wkręcimy się do komory tłoczka niszcząc sobie sprężynę i tłoczek gumowy.
Wyciąganie dyfuzora w ekspresach z zaworkiem na środku. |
Wyciąganie dyfuzora w ekspresach z zaworkiem na środku. |
W tym przypadku zbudujemy mały ściągacz, w otwory mocujące dyfuzor wkręcamy dwie śruby M6x30 z łbem sześciokątnym. Następnie kładziemy dużą podkładkę jako opór i wkręcamy śrubę z dwoma nakrętkami mniej więcej na środku. Kiedy śruba M5 znajdzie się już w gwincie dyfuzora kontrujemy nakrętki, teraz kiedy będziemy dalej kręcić śrubą M5 skontrowane nakrętki zadziałają jako opór wyciągając dyfuzor do góry. Proste prawda :)
Wymiana uszczelki grupy - W brew pozorom osad z kawy jest bardzo dobrym klejem do uszczelek i uszczelka przy wymianie może nastręczyć nam sporo problemów. Jeśli wymieniamy ją na nową i nie zależy nam na niej to jest jeden bardzo prosty sposób.
Wkręcamy w uszczelkę dwa wkręty do drewna, skoro i tak jest do wymiany to nie ma co się z nią cackać. Po wkręceniu wkrętów łapiemy za nie kombinerkami i wyszarpujemy uszczelkę, bardzo prosty sposób ale i bardzo skuteczny na wyciąganie uszczelki.
Jeśli chodzi o kondycję uszczelki z biegiem czasu może ona też skruszeć i stracić swoje właściwości. Dla przykładu film poniżej, uszczelka musiała zostać wymieniona ponieważ mocno skruszała.
Na szczęście uszczelki do ekspresu Gagggia są naprawdę tanie, na www.akcesoriabaristy.pl dostaniemy je w cenie 6zł plus koszty transportu. Są one dostępne w trzech różnych grubościach, 8mm, 8.5mm oraz 9mm. Standardową grubością w naszym ekspresie jest 8.5mm.
Nie wszystkie ekspresy Gaggia są takie same i na przykład w Gaggia Espresso Pure wymiana uszczelki grupy to już rozbieranie ekspresu na części pierwsze, ale możemy ten proces prześledzić w poradniku poniżej i nie jest to w cale to tak skomplikowane na jakie wygląda.
Nie wszystkie ekspresy Gaggia są takie same i na przykład w Gaggia Espresso Pure wymiana uszczelki grupy to już rozbieranie ekspresu na części pierwsze, ale możemy ten proces prześledzić w poradniku poniżej i nie jest to w cale to tak skomplikowane na jakie wygląda.
Gaggia Espresso Pure uszczelka grupy strona widoczna |
Gaggia Espresso Pure uszczelka grupy strona przyległa do bojlera. |
W Gaggia Espresso Pure uszczelka jest inna niż w normalnym expresie Gaggia, jeśli będziecie mieli problem z zakupem odpowiedniej uszczelki to identyczna uszczelka jest w Saeco NINA jak i reszta elementów. Na www.allegro.pl widziałem uszczelkę od Saeco Nina w cenie 60zł niestety to trochę dużo, zaś nowa uszczelka na www.north.pl kosztuje 34.93zł nr.katalogowy R6D-X8-CMMC-F7I. Dostępna jest też ona na www.atp-czesci.pl w cenie 39.05zł Netto plus trzeba tutaj doliczyć podatek Vat, nr.katalogowy 1486003.
Pamiętajmy że czysty i odkamieniony ekspres to zawsze lepsza i smaczniejsza kawa !!!!
Keep calm and make coffee
Na oficjalnym kanale Gaggia gość twierdzi, że nie zalecają backflushingu w ich maszynach z małym bojlerem, bo można bojler zapchać resztkami olejków i kawy z dyfuzora i sitka.
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=70M_2A7fhyE
Trochę się to naciągane wydaje, a jakie są twoje doświadczenia, znajdujesz potem w bojlerze ślady po kawie? :)
Przede wszystkim ekspres który jest pokazany w filmie to może i jest Gaggia ale nie Classic i jest to model który nie jest wyposażony w zawór trójdrożny. Jeśli w takim ekspresie zrobisz backflush to wszystko cofa się do wewnątrz bojlera, w Gaggia Classic przy wykonywaniu backflush nie masz cofki do wewnątrz bojlera a do wewnątrz zaworu trójdrożnego więc to o czym on mówi nie tyczy się Classica. Na filmie masz jeden z tych ekspresów który występował u mnie już na blogu https://gaggiaclassicmods.blogspot.com/2016/02/siostry-czyli-gaggia-deluxe-i-gaggia.html
UsuńWielkie dzięki za ten poradnik! Jestem pod wrażeniem i doceniam, że chciało się koledze tyle opisać dla innych.
OdpowiedzUsuńIdę rozbierać mój ekspres bo przez 10 lat zrobiłem to raz i juz nie pamiętam co czyściłem. Teraz przynajmniej wiem co robić :)
Pozdrawiam serdecznie~!
Przez 10lat tylko raz :D Łoooo to myślę że tam niektóre elementy się już ze sobą zespawały :D
UsuńCześć. W dalszym ciągu czekam na zamówiony mocowanie sita, a w międzyczasie wyszkiełkowałem bojler i stare mocowanie sita. Złożyłem wszystko do kupy. Posmarowałem termostaty pastą termoprzewodzącą. Dlaczego o tym piszę, ponieważ ekspres strasznie mi się grzał. Pod czas Backflush z grupy leciało bardzo dużo pary, zanim pojawiła się woda. Dosłownie buchało jak z parowozu, nigdy wcześniej tak się nie działo. Problem narastał. Wyglądało to tak, jakby woda w bojlerze wrzała i często otwierał się zawór pary i cofało wodę z powrotem do zasobnika wody. Winą za to obarczam termostaty, które już zamówiłem. Nie mniej jednak gdy już "odparowałem" ekspres i zacząłem robić kawę, po chwili jakby nie miał siły dalej pompować wody. Myślę żeby rozłożyć jeszcze raz zawór trójdrożny na części pierwsze, zawór OPV też i wszystko razem włącznie z podstawą boljera (grupą) wrzucić do myjki ultradzwiękowej.
OdpowiedzUsuńJak Ci się wydaje, to dobry pomysł na pozbycie się kamienia, wyda to? I czy faktycznie moje termostaty mogą być zużyte, sądząc po tej buchającej parze?
Hej, podejrzewam że ci się zwiesza któryś termostat bo to raczej dziwne aby ekspres tak buchał przy normalnej pracy ? Chodź ciężko mi to stwierdzić bo jeszcze u siebie takiego przypadku nie miałem,
UsuńCzesc. Mam Gaggie classic z 1999 roku, ktora jest juz mocno sfatygowana (obudow rdzewieje), ale ktora ciagle daje rade. Niestety zaniedbalem ja przez ostatnie lata. Odkamienilem ja dopiero ostatnio i wyczyscilem grupe. Niestety mam klopot z odkreceniem srub dyfuzora. Nie chca ani drgnac. Masz moze jakis pomysl jak je ruszyc?
OdpowiedzUsuńDziwne bo tam są śruby nierdzewne oryginalnie założone i nie powinny się zapiekać, spróbuj od góry w nie uderzyć młotkiem przez pobijak. Może to być okrągły pręt zakończony płasko, jeśli dobrze uderzysz to powinny puścić na gwintach.
UsuńDzieki, sprobuje i dam znac.
UsuńByłem zbyt ciekawy i zepsułem sobie zawór OPV w mojej V1 - odkręciłem wewnętrzną śrubę, pod którą była sprężyna i teraz nie moge ustalić dobrego ciśnienia. Czy jest jakiś tani sposób na dostosowanie ciśnienia w gaggi? nie mam niestety kolby z manometrem i nie będę miał =(
OdpowiedzUsuńewenualnie przy mógłbym wysłac swoją gaggie na serwis i modyfikację ciśnienia?
OdpowiedzUsuń