Tak sobie czekałem i czekałem aż mi w końcu z UK przyślą ofertę jaka będzie cena nowego ekspresu że nie dopatrzyłem się tego iż jest on już dostępny w Polskim sklepie w super przystępnej cenie i kosztuje on niecałe 1300zł na chwilę obecną kiedy piszę ten artykuł. Tutaj zamieszczam link do sklepu z ekspresem plus kawunia w gratisie https://www.konesso.pl/product-pol-2253-Ekspres-do-kawy-Gaggia-Classic-kawa-GRATIS.html Dokładna Polska cena ekspresu to 1249zł i jest ona już przeceniona z 1389zł plus 250g kawy w gratisie. Co ciekawe dostałem też odpowiedź ze sklepu z UK i zgłupiałem :/ 399 Funtów eeeee hmmmm no ? Dlaczego cena jest tak wysoka w stosunku do naszej ? Naprawdę nie mam pojęcia ale cieszę się że ekspres jest tańszy u nas w kraju :) Zamieszczam link do strony Gaggia UK DIRECT z której dostałem ofertę https://www.gaggiadirect.com/gaggia-classic-2018-19.html
Wczoraj ukazał się też nowy film z prezentacją ekspresu na kanale Gaggia Milano, myślę że warto poświęcić chwilę czasu i zerknąć sobie na nowo - starą konstrukcję :) Niedługo pewnie zaczną nas zalewać filmy związane nowym ekspresem i modami nowego ekspresu ale to dobrze bo będzie o czym pisać. Jeśli ktoś z was wie o co chodzi z tymi cenami, skąd się biorą tak duże różnice w cenach w poszczególnych krajach to proszę o zostawienie wiadomości w komentarzu. Jedna rzecz mnie ostatnio zaniepokoiła i nie wiem z czym to jest związane ale wyjście nowego ekspresu spowodowało wzrost cen i na przykład ceny w sklepie www.north.pl na niektóre części Gaggia powindowały o 100% do góry. Na przykład zbiornik na wodę do Classica oraz innych modeli kosztował jakiś czas temu 79zł a teraz 112zł, ten sam zbiornik będzie też w Classicu 2018/19. Może nie jest to wzrost o 100% ale kolega który ostatnio kupował zaworek do swojej Evolution za 60zł podesłał mi linka że teraz kosztuje już 123zł ??? Nie mam pojęcia co kombinuje Saeco ale to nic dobrego nie wróży :/ Jeśli ktoś wie o co chodzi z tak drożejącymi częściami to niech napisze swoje zdanie w komentarzu.
Zatem do zobaczenia i do następnego moda :)
Keep calm and make coffee
Dzięki, kupiłem właśnie nową Gaggię w konesso. Będzie się dało w niej zawór OPV wymienić? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że się da :D Musisz zdemontować ten czarny zawór z pompy wibracyjnej wraz z przewodem i końcówką która jest podłączona do bojlera. W to miejsce kupujesz zawór od Classica plus końcówkę pompy oraz wężyk łączący te dwa elementy i gotowe :)
UsuńA właśnie powiedz mi jaka uszczelka grupy jest założona oryginalnie po zakupie z tego sklepu ? Zwykła czarna z EPDM czy niebieska silikonowa Cafelat ?
UsuńDostanę w poniedziałek ekspres to napiszę :)
UsuńTak, zwykła czarna uszczelka.
UsuńTo jak byś chciał na dzień dobry wymienić sobie uszczelkę na sylikon to musisz kupić na www.akcesoriabaristy.pl uszczelkę CAFELAT od grupy E61 8.5mm, rozmiarem jest ona taka sama jak w ekspresach Gaggia.
UsuńJest jakiś powód, żeby wymieniać nową uszczelkę na silikon? :)
UsuńTak w przyszłości mniej nerwów natracisz przy serwisowaniu ekspresu :)
UsuńWymieniona. Przy okazji zakup NPFa, IMS Competizione shower screen + koszyk 18g i lepszy (58.5) tamper i od razu kawka jakaś taka lepsza ;).
UsuńJa też kupiłem nową Gaggię Classic w konesso. Uszczelka jest czarna zwykła.
OdpowiedzUsuńA co na poczatek zrobic w nowej Gaggi 2018? warto cos wymienic? Jaki ona ma boiler? stal? tez nabylem w konesso.
OdpowiedzUsuńNowa Gaggia ma ten sam bojler co stara Gaggia wykonany z ZnAl i oparty na zewnętrznych grzałkach czyli tak naprawdę jest to blok grzewczy o pojemności zaledwie 100ml, ZnAl popularnie nazywa się gównolitem gdyż w procesie starzenia ulega sporej degradacji a my sami wypijamy bojler :) Dlatego jak na moim blogu widzisz zdjęcia tych tragicznych bojlerów to twój też może tak wyglądać w przyszłości. Jak chcesz coś zmieniać na dzień dobry to możesz wymienić uszczelkę grupy na Cafelat wykonaną z silikony. Ta oryginalna jest wykonana z EPDM i za kilka lat skruszeje i będziesz musiał ją wydłubywać kawałek po kawałku. Tu masz link: https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CAFELAT-Silikonowa-uszczelka-do-grupy-E61-8%2C5-mm-niebieska/2433
UsuńJa ostatnio wyciągałem uszczelkę Cafelat z ekspresu po 2 latach użytkowania i dzięki temu że jest wykonana z silikonu to nie licząc lekkiego wytarcia od kolby nie straciła ona swoich właściwości. Tu masz film: https://www.youtube.com/watch?v=W6d78-ANIzI
UsuńDzieki wielkie. Tak zrobie. Z boilerem nie da sie nic zrobic? :) wymienic na wiekszy i z innego materialu? Zauwazylem tez ze umiescili logo na srodku wiec z manometrem bedzie problem... a co myslisz o oklejeniu boilera mata zeby trzymal temperature? pewnie bym stracil gwarancje jesli zrobilbym to juz nie?
UsuńWymienić nie ma właśnie na co :/ Myślałem kiedyś wyspawać nowy z nierdzewki i wstawić do środka grzałkę od Rancilio ale jest problem z tą rurką wewnątrz grupy która nie jest ustawiona centralnie i przez to musiałem zrezygnować z tego pomysłu nowego bojlera. Jak masz miejsce to możesz okleić Armaflexem bojler lub czymś w podobnie, ja się ostatnio zastanawiałem czy nie użyć tego bandaża do bandażowania tłumików w motocyklach jako izolacja dla bojlera. Myślę że bandażując bojler gwarancji nie stracisz ale przy większych modyfikacjach już tak. Bandaż do tłumików jest tani, za to izolacja Armaflex droga na maxa i chyba tylko do kupienia w dużych arkuszach.
UsuńWlansie dorwalem takie scinki spore od znajomego co robi w wentyacji i wiem ze jest odporne na temp. Tylko nie wiem na ile i jakie to ma parametry./ Przydalo by sie to jakos sprawdzic. Jesli byloby by ok to chetnie sie podziele :) Z ta nierdzewka calkiem spoko pomysl tylko trzeba miec taka mozliwosc wykonania. Z ta rurka nie jest inaczej w nowej?
UsuńRaczej nie, uchwyt grupy oraz bojler jak i zawór pary masz ten sam co w typowej Gaggia Classic.
UsuńEh a już myślałem że jest dostępny Parts Diagram ale nie, na razie tylko pojawił się User Manual https://www.mrbean2cup.co.uk/gaggia-classic-v3-20182019-ri9480-ri9380-spare-parts#/pageSize=12&viewMode=grid&orderBy=0&pageNumber=2
UsuńA jak wyglada z zaworem tu? warto to tez wymienic? bo tu chyba nieregulowany plastik? podobno szybka poprawa smaku przy zmniejszeniu cisnienia z 14 do 9. Tyle ze ten zawor nie jest tani...plus trzeba jeszcze miec manometr zeby wiedziec jak zmienic...
UsuńNo niestety nie ma jeszcze schematu.. a tego manuala to mam drukowanego wiec juz widzialem.
A rzuc okiem na to, boiler jest wg opisu stalowy:
OdpowiedzUsuńhttps://www.gaggia.sklep.pl/pl/p/GAGGIA-CLASSIC-201819/123
ciekawe
Moim zdaniem jest to jest błąd w opisie, zerknij na to forum https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Gaggia-Classic-2019?page=5 Znajdziesz tam zdjęcia wnętrza z widocznym bojlerem wykonanym z ZnAl oraz test z podpiętym manometrem który wskazuje ciśnienie 9.5 - 10 Bar a nie 14 jak twierdzisz ??? skąd takie wnioski o ciśnieniu 14 bar ???
UsuńKtoś na forum wszystkookawie.pl tak napisał, tez miałem swoje wątpliwości ;)
UsuńDokladnie z forum, ludzie tam pisali o tym ze ma 13-14 i zmniejszaja do 9 na OPV i smak sie bardzo poprawia. Ze to warto zrobic...
Usuńtu znalazlem konkretniej opisane
https://coffeeblog.co.uk/gaggia-classic-2018-19-review/
To zasadnicze pytanie, po co kupować nową Gaggia skoro ludzie muszą zmniejszać ciśnienie przez wymianę całego zaworu. Jakoś nie chce mi się wierzyć że jest aż tak duże koło 14 bar ?? To by oznaczało że zawór praktycznie w ogóle nie działa jak powinien.
UsuńTrzebaby po prostu zmierzyć samodzielnie... niestety nie mam pf z manometrem ;)
UsuńKolanko 3/8" na 3/8" do tego najtańszy manometr z allegro i redukcja z 3/8" na gwint manometru i podpinasz się pod swoją kolbę :) W kolbie jest gwint 3/8" Wiec po odkręceniu wylewki możesz podpiąć manometr z kolankiem i nie trzeba mieć do tego specjalnie nowej kolby :) Lub wersja bardziej burżuazyjna to zakup manometra z chromowanym kolankiem do pomiaru ciśnienia z tego linku ale trzeba naszykować na to niestety 102zł z wysyłką https://www.atp-czesci.pl/manometry/11332-pressure-gauge-o-3-8-016-bar-1245401.html
UsuńThe pressure is 9 bar set at the factory. These guys tested it (read the comments): https://www.youtube.com/watch?v=mtfN_bx-ERY
OdpowiedzUsuńWitam jaki romiar tampeta będzie pasował do nowej GC 19
OdpowiedzUsuńZe standardowych to 58mm, bardziej dopasowany byłby 58.4mm, ale jest trudno dostępny.
UsuńDziękuję za pomoc
UsuńSuper dzięki za pomoc
OdpowiedzUsuńCzasami zdarza się, iż czasami coś się zepsuje i na szybko należy naprawiać.Osobiście wiele różnych gumowych rzeczy zawsze kupuję w sklepie https://powerrubber.com/ i muszę powiedzieć, że wyroby gumowe są zdecydowanie niezłej jakości. Jakby nie było jest to element zastępczy.
OdpowiedzUsuńHej, dzięki ale jak zerkniesz po prawo mojego bloga to zobaczysz że ta strona jest już dodana do linków z oringami :)
UsuńSerwis ekspresów Bydgoszcz oferuje kompleksową obsługę techniczną dla właścicieli ekspresów do kawy. Specjaliści z wieloletnim doświadczeniem zajmują się diagnostyką, naprawą i konserwacją urządzeń, zapewniając ich długotrwałe i bezawaryjne działanie. Serwis obsługuje zarówno ekspresy domowe, jak i profesjonalne, używane w kawiarniach i biurach. Dzięki nowoczesnemu sprzętowi i oryginalnym częściom zamiennym, serwis ekspresów w Bydgoszczy gwarantuje wysoką jakość usług i satysfakcję klientów.
OdpowiedzUsuń